Saturday, March 2, 2013

Sinar

Sinar baru dalam hidupku. Alhamdulillah. Terima Kasih Allah.

Thursday, February 14, 2013

Surat Cinta

Terjumpa satu entry yang menarik dari blog http://theotherkhairul.blogspot.com. Entry ini menceritakan tentang surat cinta untuk bakal isteri.

"Kehadapan my future wife(s)

I menulis article ini bukan lah kerana di cabar oleh seorang member yang ingin melihat keromantikan I. Tapi.. err.. I ...menulis ini adalah kerana kehendak I. So, sila baca entri ni perlahan-lahan. Tak perlu laju-laju.

So, wahai my future wife(s)

I don't know who the hell are you and I have no idea where you are right now. But one day, bila kita dah berjumpa, I harap you mampu terima I seadanya seperti mana I akan terima you dan diri you sebenarnya. Lagi pun, I tahu yang you ni memang comel. Dan baik. Dan rajin. Dan alim. Dan cun.

I berharap bila I check facebook you nanti, you tidak letak banyak gambar you yang daring-daring kat facebook. Sebab, setahu I, kalau perempuan tu comel, mesti nak tunjukkan ke seluruh dunia. Macam lah dia sorang je yang comel. I comel tak ada pun letak gambar kat facebook tunjuk ke seluruh dunia. Boleh je hidup. Ehem.

Serta, gambar di facebook tu, jangan lah nak dedah sana dedah sini. Malu I. You pun tau kan, perempuan ni ibarat cokelat Ferrero Rocher. Bila berbalut dengan pembalut, even cokelat tu jatuh kelantai pun orang still nak. Tapi kalau dah tak berbalut, bila jatuh ke lantai, semua buat dono. Ada tu, kalau boleh, ada yang nak pijak lagi. You pun tak nak kena pijak kan?

Lagi pun, you tahu, tak ada lelaki di dunia ni yang nak kahwin dengan perempuan yang seksi meksi.

My future wife(s),

I tak tahu pasal masa depan I. I tak tahu berapa banyak duit yang I akan ada. So, dengan kata lain, I mungkin tak akan mampu kasi rumah 10 tingkat kat you. I juga mungkin tak mampu kasi you 10 emas intan berlian. Harap you tak kisah dengan diri I yang tak beharta ni. Tapi kalau setakat kasi you 20 hingga 30 anak tu, I okay je. Dalam tiga tahun, kita mungkin akan ada 2 anak. Tapi tu tak termasuk yang kembar tau.

Bila kita ada rumah nanti, I tak kisah kalau you nak bekerja. Tapi lagi bagus kalau you duduk je rumah jaga I. I bukan mintak di layan bagai raja. Tapi kalau I balik dari kerja tu, apa salahnya tanggalkan stokin I, urut bahu I, sediakan minum-minum I. Tapi kalau you tak nak buat, tak apa. I boleh tambah lagi 1 (cukup 2). Lagi pun, bila I tambah lagi 1, kurang la sikit beban you. See? I memang prihatin.

Hmm. You tau, I tak mengharapkan yang you adalah gadis lemah lembut dan ikut semua kata I. Kalau you boyish sikit pun apa salahnya. Aggressive itu menarik. Kalau boleh, lebihkan kat bahagian mengada-ngada dan keras kepala you tu. I suka. Senang la I nak ajak bergaduh kalau macam tu. Sebab kalau di ikutkan, I tak suka perempuan yang lemah lembut sangat. Nanti tak meriah rumah tangga. So kalau skali skala bergaduh, best juga kan? Lagi pun, kita gaduh siang-siang je, bila dah nampak katil di malam Jumaat, kita berbaik lah. Tambahan pula, bagi kita, setiap malam kan malam Jumaat.

My future wife (s),

You, I harap you reti memasak. You mesti reti memasak. Apa? Tak salah kalau perempuan tak reti masak? Ya. Memang tak salah. I tak kata pun salah. Tapi jangan salahkan I kalau I tambah lagi 1 isteri (cukup 3) sebab yang satu dan dua tak reti masak nak buat macam mana kan? Okay tak-tak. I tak nak bini 2,3,4. Banyak sangat. bukan tak mampu. Tapi... Ehem.

Actually, I bukan mintak you masak macam makan kat hotel. Asalkan you reti masak yang simple-simple sudah lah. You tau, air tangan masakan isteri lah yang buat si suami setia. Lagi pun, tak akan setiap hari kita nak makan kat restoran kan? Kalau setiap hari makan kat restoran, baik I kahwin je dengan mak cik tukang masak tu. Ye tak? You pun tak nak kan I tambah lagi satu (cukup 4) kan?

I harap you reti jaga diri sebelum jumpa I. Kalau boleh, jangan couple banyak-banyak. Tak pernah couple lagi bagus. Tapi kalau dah couple tu, jangan buat yang bukan-bukan dengan boyfriend you. Bila dating tu, jangan nak mengada-ngada keluar berdua. Boyfriend you tu bukan boleh percaya sangat. Kebanyakkanya adalah buaya. Sebab kalau dah lelaki, mesti bermulut manis. Boys, their mouth is bull****. So, don't trust them.

Akhir kata dari I, bila kita kahwin nanti, you masak, I makan. I imam, you makmum. I baca doa, you aminkan. You merajuk, I pujuk. Perfect, kan? So cepat lah cari I. I takut lah nak cari 'you'. Takut tersalah pilih perempuan lain. You pun mesti tak nak jadi isteri ke dua I kan"


Wednesday, February 13, 2013

Tetapkan Hati


بسم الله الرحمن الرحيم


Assalamu'alaikum wbt

      
            Untuk membuat keputusan amatlah sukar. Lebih-lebih lagi membuat keputusan untuk sesuatu yang akan mempengaruhi hidup kita. Was-was dalam keputusan akan mempengaruhi keyakinan kita terhadap sesuatu perkara yang kita ingin lakukan. Tetapkan hati diiringi dengan doa adalah jalan yang terbaik. Ia akan memberi keyakinan kepada kita.

   

           

"Tundukkan Hati Pada Segala
   Ketentuan Allah S.W.T" 

          


Saturday, February 9, 2013

Irama dan Lagu



بسم الله الرحمن الرحيم


Assalamu'alaikum wbt

      "Lagu dan irama tak dapat dipisahkan. Andai dipisahkan, rosaklah lagu, pincanglah irama". Inilah kata-kata sakti yang dikeluarkan oleh Allahyarham Tan Sri P. Ramlee. Begitu hebat Allahyarham berkarya. Penyataan ini sangat luas maknanya. Pelbagai perspektif yang telah ditafsir oleh pelbagai pihak.

        Tiada irama maka pincanglah lagu, begitu juga dengan rumahtangga. Tiada isteri maka suami akan merasa kekurangan. Isteri ialah pelengkap kepada suami. Isteri akan menghilangkan sunyi di hati suami. Senyuman isteri akan menghilangkan segala keresahan di hati suami. Nabi Adam a.s juga merasa sunyi tetapi perasaan itu hilang apabila Hawa dijadikan. Sejak dari itu Nabi Adam tidak lagi sunyi kerana ditemani oleh isterinya Hawa. 

          Memang fitrah hidup manusia hidup berpasangan. Hidup akan dilengkapi apabila mempunyai teman yang berkongsi hidup dan menghadapi ujian Allah S.W.T bersama-sama. Semoga hawaku akan menjadi iramaku sehingga akhir hayat. 


"Berkasih sayang antara suami dan isteri 
 akan mewujudkan rumahtangga yang bahagia,
 Iringi dengan doa maka rumahtangga akan diberkati
 oleh Allah S.W.T."

Friday, February 8, 2013

Kronisme


بسم الله الرحمن الرحيم


Assalamu'alaikum wbt

     Menurut kamus dewan,kroni bermaksud kawan atau teman yang rapat (biasanya digunakan dalam situasi negatif atau yang melibatkan kepentingan peribadi)”Kronisme pula memberi maksud “amalan mengutamakan atau mementingkan teman rapat dalam pelantikan sesuatu jawatan, pemberian sesuatu projek dan sebagainya”. Kroni juga dikenali dalam masyarakat kita sebagai cable

     Kebiasaannya, cable digunakan oleh segelintir manusia untuk mendapatkan sesuatu dengan mudah. Isu di Malaysia yang kebiasaannya kita dengar berkaitan dengan cable adalah untuk mendapatkan pekerjaan, mudah mendapatkan tender bagi usahawan, mudah mendapat tempat pilihan bekerja bagi pekerja awam, dan sebagainya. Atau dalam erti kata lain, kita mudah mendapatkan sesuatu apabila kita mengenali orang-orang yang berkaitan. Kita meminta bantuan daripada orang-orang tersebut bagi mendapatkan apa yang kita inginkan. 

      Kita sangat memerlukan cable untuk mencapai impian di dunia dengan mudah. Begitu juga dengan mengecapi impian seluruh umat Islam di dunia iaitu syurga. Kita juga boleh menggunakan cable untuk memudahkan perjalanan kita ke syurga. Bagaimana? Siapa cable kita?. Sebenarnya untuk ke syurga kita juga boleh menggunakan cable iaitu Nabi Muhammad s.a.w. Dalam erti kata lain, syafaat Rasulullah adalah cable kita untuk memudahkan kita ke syurga. Setuju atau tidak?


"Marilah kita memperbanyakkan selawat
 ke atas Nabi Muhammad s.a.w agar kita
 dapat memperoleh syafaat baginda pada hari kiamat nanti"





Penghargaan



بسم الله الرحمن الرحيم


Assalamu'alaikum wbt

     Penghargaan adalah hadiah kepada orang yang telah berjasa dan berbudi kepada kita. Penghargaan dapat ditunjukkan dengan pelbagai cara seperti ucapan terima kasih, memberikan senyuman, memberikan hadiah dan sebagainya. Kita seharusnya membalas budi seseorang terhadap kita kerana dengan cara ini akan memberi kesan kepada ketenangan hati kedua-dua pihak. Perkara ini nampak seperti remeh tetapi ia memberi kesan yang besar dalam kehidupan seharian kita. 

      Selain itu, penghargaan yang diberikan akan membuatkan seseorang yang telah berjasa itu merasai dihargai atas pengorbanan yang telah dilakukan. Secara tidak langsung, ini akan membangkitkan semangat untuk terus berbuat baik. Hargailah orang yang telah berbuat baik kepada kita. Dengan ini, kita dapat membentuk hati yang bersih dan kita akan disenangi oleh semua.

       Akhir sekali, hargailah Allah S.W.T kerana telah memberi kita nyawa, keluarga, dan peluang untuk kita hidup bagi membolehkan kita berbuat yang terbaik untuk hari ini dan InsyaAllah pada hari berikutnya. Semoga Allah S.W.T sentiasa melembutkan hati kita untuk sentiasa memberi penghargaan kepada orang lain. Amin.

" Kita perlu hargai orang lain,
   Kelak, orang lain akan menghargai kita " a. A

Wednesday, February 6, 2013

Usaha, Tawakkal dan Ketentuan


بسم الله الرحمن الرحيم


Assalamu'alaikum wbt


     Setiap manusia mempunyai keinginan dan impian tersendiri. Apa sahaja yang kita inginkan, kita seharusnya berusaha mendapatkannya. Gunakanlah apa-apa cara sekalipun selagi tidak bertentangan dengan syariat. Kejarlah ia semampu mungkin kelak kita tidak akan menyesal di kemudian hari. Janganlah merasa jemu melakukan sesuatu demi mendapatkan apa yang ingin dikecapi. 

       Seterusnya, setelah kita usaha dengan pelbagai cara, kita seharusnya mengiringi dengan tawakkal. Sesungguhnya tawakkal dapat meningkatkan keimanan kepada Allah S.W.T. Ini kerana tawakkal adalah suatu sikap seseorang yang yakin dengan Allah S.W.T. Kita seharusnya menyandarkan kepada Allah S.W.T apabila menghadapi kesukaran. Serahkanlah diri kita kepada Allah S.W.T setelah berusaha keras dalam mengecapi apa yang kita inginkan.

        Akhir sekali, sama ada kita kecapi apa yang diinginkan atau sebaliknya kita perlu terima akan ketentuan Allah S.W.T. Kita perlu redha akan qada dan qadar yang telah ditetapkan. Relakan hati kita dengan apa yang berlaku. Janganlah kita menyalahkan sesiapa kerana apa yang terjadi semuanya telah tertulis. Sesungguhnya, apa yang kita rancang adalah baik tetapi apa yang dirancang oleh Allah S.W.T adalah yang paling baik untuk kita. 


"Usaha dengan doa,
  Masanya akan tiba.
  Dengan restu ilahi,
  Kelak pasti akan ditemui"


Sunday, February 3, 2013

Cinta Sejati




بسم الله الرحمن الرحيم

Assalamu'alaikum wbt

Baru-baru ini terbaca kisah Nabi adam a.s di blog 'halaqah.net'. Antara yang diceritakan dalam entry ini adalah :
"Adam a.s hidup sendirian dan sebatang kara, tanpa mempunyai seorang kawan pun. Ia berjalan ke kiri dan ke kanan, menghadap ke langit-langit yang tinggi, ke bumi terhampar jauh di seberang, maka tiadalah sesuatu yang dilihatnya dari mahkluk sejenisnya kecuali burung-burung yang berterbangan ke sana ke mari, sambil berkejar-kejaran di angkasa bebas, bernyanyi-nyanyi, bersiul-siul, seolah-olah mempamerkan kemesraan. Adam kesepian Apa saja di dalam syurga semuanya nikmat! Tetapi apalah erti segalanya kalau hati selalu gelisah resah di dalam kesepian seorang diri? Hawa diciptakan Tatkala Adam a.s sudah berada di puncak kerinduan dan keinginan untuk mendapatkan kawan. Dalam saat-saat yang demikian itulah Allah SWT menyampaikan wahyu kepada malaikat Jibril a.s untuk mencabut tulang rusuk Adam a.s dari lambung sebelah kiri. Terciptalah Hawa dari tulang rusuk Adam a.s, sebagai insan kedua penghuni syurga dan sebagai pelengkap kurnia. Hawa yang diciptakan lengkap dengan perasaan malu."

Aku juga mengharapkan hawaku dapat memenuhi ruang sunyi dihati seperti mana Nabi Adam a.s yang dilengkapi hatinya oleh Hawa. Aku ingin menikahi hawaku dengan syariat yang ditetapkan dalam Islam. Tidak perlu "couple" sebelum bernikah adalah lebih baik. Cukup sekadar mengenali hawaku. Aku yakin hawa yang dijadikan dari tulang rusuk sebelah kiriku akan melengkapi hidup aku. Pesanan kepada Hawaku "Jagalah dirimu sebaik-baiknya. Jadilah wanita yang pemalu kerana engkau adalah keturunan "HAWA". Janganlah kotorkan hatimu dengan lelaki yang bukan Adammu. Bersabarlah hawaku, aku akan datang kepadamu apabila diizinkan Allah S.W.T. 









Thursday, January 31, 2013

Keikhlasan dalam Pengorbanan

Kita harus berkorban di dalam kehidupan. Ikhlaskan hati dalam pengorbanan. Jika keikhlasan yang mengiringi setiap perlakuan kita, maka secara tidak langsung kita tidak akan merasa terbeban atau dibebankan. Malah, kita sebagai umat Islam yang beriman hanya kepada Allah, kita tahu ganjaran terhadap pengorbanan yang dilakukan tidak semestinya datang daripada manusia. Hakikatnya, apa yang akan kita perolehi adalah ganjaran daripada Allah SWT sama ada di dunia mahu pun akhirat. Semoga apa yang kita lakukan akan diberkati oleh Allah SWT. Ikhlaskan hati dalam pengorbanan itulah kunci segalanya.

      

Wednesday, January 30, 2013

Meneruskan Perjuangan

video

Aku Yang Dewasa


بسم الله الرحمن الرحيم

Assalamu'alaikum wbt

     Sejak pemergian ayahanda tercinta aku memikul tanggungjawab yang sangat besar. Bonda yang keseorangan di rumah menjadi tanggungjawabku yang paling utama. Adikku yang sedang belajar juga tidak dilupakan. Tanggungjawab sebagai guru tidak sesekali aku abaikan. Tambahan pula, aku menyambung pelajaran menjadikan aku sangat sibuk. Tetapi, hatiku terasa amat tenang walau dilanda pelbagai kesibukan. Sesungguhnya niat yang baik akan dimudahkan segala urusan. Perancangan Allah s.w.t kepada setiap manusia adalah terbaik. Aku bersyukur kepada Allah s.w.t kerana memberi peluang kepada aku untuk meneruskan perjuangan di dunia ini. 

          Aku mempunyai harta yang cukup sempurna ibu, adik, abang-abang, anak-anak muridku, rakan-rakan dan saudara-saudaraku umat Islam. Tetapi, dari sudut hati kecil ini masih lagi belum dilengkapi sepenuhnya. Hati ini meronta-ronta meminta untuk dilengkapi. Mungkin ini adalah petanda bahawa aku sudah bersedia melangkah ke alam dewasa. Usaha dan tawakal menjadi penentu bagi melengkapkan kehidupan aku. Kita hanya mampu merancang Allah yang menentukan. Aku bersedia untuk menghadapi apa-apa cabaran akan datang. Kepada "Hawaku" yang akan melengkapkan kehidupanku bersedialah jua. Kita akan bersama-sama mengharungi dugaan dan cabaran sehingga akhir hayat. InsyaAllah. Aku memohon kepada Allah agar diberikan kekuatan iman agar aku dapat membawa 'hartaku" bersama-sama ke syurga. Amin yarabbal 'alamin.